het live ip debat

 

De studio van De zevende dag werd vorige week omgebouwd naar een Live IP studio voor een debat over... inderdaad, Live IP.

Een werelrecord werd gezet. Het was de eerste keer dat een multicamera debat helemaal over IP-technologie liep. Dat wil zeggen; van de camera’s en microfoons tot de regie en de distributie online. IP staat voor Internetprotocol, de kabels die gebruikt worden om computernetwerken met elkaar te laten communiceren.

Nu werden ze ook gebruikt om een televisiedebat uit te zenden. Het debat bestond uit een panel met Brigitta Nickelsen van Radio Bremen, Mick De Valck, onze directeur technologie & operaties, Charlie Cope van BBC Sport en Hans Hoffman ten slotte, vertegenwoordigde de EBU. Tijdens het debat werd de tijd genomen om de toekomst van IP te bespreken. Je kan het onderaan deze pagina zien.

De opname werd bijgewoond door een vijftigtal industrie-experts die voor en na het debat verder in dialoog gingen over de toekomst van IP-technologie in de media. Organisatoren van dit colloquium waren EBU en IABM.

Het Live IP-project maakt deel uit van VRT Sandbox, het VRT-platform dat samen met start-ups en kmo’s aan media-innovatie doet op basis van tijdelijke samenwerkingen. Ook in het Live IP-project zijn er talrijke partners betrokken. Het project zelf word geleid door VRT Sandbox (Wouter Decuyper en Karel De Bondt) en de EBU. De voorbije maanden werden verschillende componenten van Axon, Dwesam, D&MS, EVS, Genelec, Grass Valley, Lawo, Nevion, Tektronix en Trilogy verbonden om zo tot een volledig werkbare studio te komen. Om dat mogelijk te maken, koos het Live IP-project om met open standaarden (SMPTE 2022-6, AES67 and PTP) te werken.

Dit Live IP live debat was de derde fase van het project, dat in de zomer van 2015 begonnen werd. Al die tijd werd er samen met de partners aan deze innovatieve studio gewerkt. Het feit dat al deze bedrijven in dit project investeren bewijst het belang ervan. Zoals je in het debat kan horen wordt er verwacht dat IP voor een grote verschuiving zal zorgen, zowel productioneel als redactioneel. Dat belooft voor de toekomst!

Lees ondertussen meer over dit project op de sandbox.vrt.be/liveip.

Bekijk alle foto's via deze link

En mail naar sandbox@vrt.be als je de studio wil bezoeken of meer wil weten.